Östra Sallerups kyrka berättar medeltidsliv

Anders Ödman är en känd medeltidsarkeolog. Han föreläste i en fullsatt Pärups bygdegård. Någon dag innan besökte han Östra Sallerups kyrka för att med egna ögon se målerier från 1100-talet.

Exif_JPEG_PICTURE

Anders berättade spännande om släkten Hvide som flyttade ut till områden som ingen tidigare riktigt ägde, allmänningsområden. Vår bygd hörde dit.

En av gubbarna i släkten  hette  Saxulf och han slog sig ner på den platsen där  Sallerup sedan blev en by. Han uppmanade kompisar att slå sig ner i trakten och så kom deras namn att ge namn åt flera av byarna här. En hette Pär tillexempel och då fick gården och senare byn heta Pärup. En hette Gumme och så vidare.

Exif_JPEG_PICTURE

Tillsammans byggde de snabbt som bara den en stenkyrka, för att besegra onda makter, och kanske för att få ett ställe där man kunde försvara sig. Hvidesläkten anlitade målare som kallades för Vinslövsmästarna, det är deras spår vi ser i de främre valven. De visar att kyrkan är äldre än vad som står i olika beskrivningar, och vad man tidigare trott.

Exif_JPEG_PICTURE

Det ska bli spännande att följa vad som händer, för uppe i det nu dolda taket finns fler målningar och även texter från den tiden.  Kyrkoantikvariska medel ska bekosta renovering, så vi lär få veta mer.De som arbetar med det är begeistrade.