Linlycka 2

Så startade linkursen. Snålblåsig dag, men skönt inomhus. Margaretha Stenström berättar här om linet. En fantastisk nyttoväxt, som idag har ersatts av andra material,(utom vid rörläggning!). Starkt, fuktabsorberande. Svalt när det är varmt och värmande när det är kallt.

.

När kursen är slut i november ska vi ha lintuttar som denna. De håller . Åldras inte. Går att använda när man har tid nog att spinna sitt garn som sedan ska vävas.

Här en slända med linfibrer färdig att spinna. ” Det är lätt, säger Margaretha. Lättare än att spinna ull.”

Men det ska vi alltså inte, inte i denna kursen.  Efter föredrag och fika åkte vi ner till linlyckan och kollade läget. Stig Andersson som äger markan ska plöja och efter det ska vi bereda jorden, rensa bort rötter och gräs, plocka sten. Det blir jobb för två olika tillfällen innan det är dags att så i slutet av maj. Helst den 20e eller 27e.

Ja, det blåste kallt. Men några av oss fortsatte efteråt att gå över markerna bort till en bokskogsstig.

Längs rundan blev det en avstickare till brydestugan i Bessinge. Tyvärr är den inte säker längre, den renoverades senast på 1980-talet. Sten hotar nu att rasa ner från det inre taket och eftersom deras funktion också är att spänna valvet så blir förstörelsen stor. Tänk om det skulle gå att finansiera en reparation innan dess!