Yangtorp – en värld i världen

Hälsocentret och konferensanläggningen Yangtorp har en spännande historia.  Grundaren Marcus Bongart köpte Jönstorps före detta skola 1998. Han hade redan då avancerade kunskaper i österländsk medicin och filosofi, kunde hjälpa människor.

Exif_JPEG_PICTURE

Yangtorp är en del av Kulturstråket.

Stressade personer med kravfyllda liv sökte sig till hans kurser och retreater, en del av dem hade pengar och kom att stödja verksamheten så att Marcus kunde utveckla lokaler i det vackra landskapet, där energin är särskilt speciell, ett av jordens chakran finns här hävdar han.

Exif_JPEG_PICTURE

Barnens skolväg för länge sedan.

Bygget blev för kostsamt och diskussioner om inriktningen ledde till konflikt, Marcus och hans medarbetare fick lämna platsen åt sitt öde under ett och ett halvt år.

Exif_JPEG_PICTURE

Ett av flera konferensrum.

Med vänner som finns kvar, ett internationellt nätverk, kunde verksamheten starta igen som stiftelse med sidoverksamhet i ett aktiebolag. Mycket arbete krävdes för att återställa och skapa nytt.

Exif_JPEG_PICTURE

Bokskogen, en medspelare.

Nu går det att anmäla sig till kärnverksamheten med akupunktur, oljebad, örtmassage, meditation…

Exif_JPEG_PICTURE

För fotmassage.

…grundlig diagnos efter kinesiska principer för den som behöver det, qigongkurser och utbildningar inom traditionell kinesisk medicin…

Exif_JPEG_PICTURE

… eller avslappnande retreats, från korta ”fredagsmys” till flera dagars som ger deltagarna redskap att träna vidare på egen hand.

Exif_JPEG_PICTURE

Maten är vegetarisk, ekologisk och närodlad så långt det går.

Exif_JPEG_PICTURE

Österländskt hantverk överallt.

Den andra sidan är mer kommersiell. Konferenser med 8 – 70 personer förläggs över dagen, eller med övernattning.

Exif_JPEG_PICTURE

Tea Room: Ett rum som är svårt att lämna. För stillhet och för föreläsningar.

Planering är igång för en stor internationell konferens i augusti 2016 som även tar andra närliggande anläggningar i anspråk.

Exif_JPEG_PICTURE

Tillfälliga turister kan fika och få information på Dragon House Café och så finns Shambala Shop som säljer souvenirer och inredningsdetaljer.

Exif_JPEG_PICTURE

De 38 hotellrummen ser olika ut.

På många sätt innebär etableringen av Yangtorp fördelar för Hörby kommun och MittSkånesTurism.

Exif_JPEG_PICTURE

Just nu ger den också nya arbetstillfällen. En person med lång erfarenhet från hotell och konferens är nyligen anställd, och det finns fler spännande jobb att söka, se på hemsidan.

Exif_JPEG_PICTURE