Matnyttig växtvandring hos @ lantis
@lantis ekologiska gårdsbutik bjöd in till Matnyttig växtvandring under ledning av kunnig hortonom. Eva Karlsson, som själv har Tilia Trädgård håller här upp den klibbiga, snåriga snärjmåran. Den går att äta i lagade maträtter eller rå. Dessutom har den enligt folkmedicinen läkande effekter.
Vi vandrade drygt en timme, tittade, luktade och smakade på ett tjugotal växter. Vilka som är tillgängliga varierar med säsong, kvickrotens rötter är allra sötast på våren, men går att använda när som helst.
Violer och till exempel lindblom kan man kandera. Det verkar enkelt. Här är ett recept från Fredriksdals Trädgårdar i Helsingborg.
Kanderade violer
Ingredienser
Nyplockade violer utan stjälk
1 äggvita
2 dl florsocker eller socker
Gör så här:
Vispa äggvitan luftig med en gaffel och häll socker i en djup tallrik. Doppa varje blomma först i äggvitan – det fungerar som ett lim – och sen i sockret. Lägg dem därefter på bakplåtspapper och låt dem torka.
Ett användbart tips är Skogsskafferiets hemsida. Där finns bra bilder och ett pedagogiskt, enkelt upplägg, bland annat är växterna ordnade efter månader då de är aktuella.
Värdparet Andreas och Jane Cimmerbeck arrangerar fler växtvandringar, de märker att intresset för detta är stort.I den mysiga kafédelen av gårdsbutiken hade de förberett en läcker liten buffé som vi smakade av till kaffe eller te.
Själv berikade jag redan nästa dag min matmandala med tusensköna, kirskål, förgätmigej och maskros ( en). Tack för en härlig kväll och för inspirationen!