Marknadsplan. Aktörerna del 2

Denna veckan har jag intervjuat flera som är i början av sitt turistföretagande, människor som brinner och ser möjligheter. Och så har jag träffat grundaren för Radioutställningen som vill förmedla den viktiga roll vår bygd har spelat för utvecklingen av modern kommunikation. Här finns verkligen en stor potential.

Helena N. Olofsson har växt upp i Skepperöds småbrutna marker med enefälader och betesmark. Redan som liten flicka fick hon kunskap och inblick i vad som format det vackra landskapet. Som vuxen har hon studerat ämnet mer på Högskolan i Kristianstad. Nu visar hon och berättar för turisterna. Dessutom bedriver hon ekologiskt jordbruk och säljer certifierat kalvkött.

Mats Spelman har bredd och kan ge upplevelser från dop till begravning och allt däremellan. Han kan också berätta om spelmannens roll på 1800-talet. Ibland  jobbar han själv, men samarbetar med andra i många olika konstellationer. Bland annat med Åse ”Trollmor” Alexandersson.

Gunilla Ivarsson driver, tillsammans med maken Mats, lantbruk med ekologisk köttproduktion. De har flera fastigheter, bland annat en på Holma de hyr ut till turister. I den fastigheten finns många möjligheter till utveckling. Källaren varit mejeri, den lämpar sig till exempel för lagring av viner. Gunilla är kalaskokerska med vana att ansvara för storkök, och har också erfarenhet av att driva kollo för barn. Hon har mängder av idéer och sprudlar energi.

Ing- Mari Nyberg driver familjära Cá DÉste B&B i engelsk stil, med blommigt porslin på toaletten och en gjutjärnstrappa som leder till ovanvåningen. Huset ligger mitt emot skolan nära kyrkan i Västerstad. Hon gillar bykänslan och att det ändå är nära till naturen, lugnt och rofyllt. Att pyssla om sina gäster är det bästa hon vet. De får en superb frukostbuffé, och om Ing – Mari har bakat, som hon älskar att göra, får de säkert kakor till kaffet eller teet.

Stina och Peter Linder har en ekologisk plantskola med ovanliga och glada växter. Träd och skogsträdgård med odling i flera skikt, är specialiteter. Allt arbete sker hantverksmässigt och ryktet går i trädgårdskretsar om deras  sortiment. Om vårarna och ibland på hösten bjuder de in till öppet hus och då testar de vad det kan innebära att vara ett turistiskt besöksmål. De är måna om att barnen ska ha kul. Spännande platser att klättra på. Dumleklubbor i ett träd och nappar i ett annat.

Ewa Angantyr och hennes man flyttade till Farhult i vintras. De har hittat drömhuset för att hålla sina hästar och ha djur utan att vara rädda för närbelägen trafik. Turister kan övernatta i ”världens bästa Bed and Breakfast” och de som vill kan ta med egen häst och / eller hund. Ewa kör sina ponnyer, och kan hämta gästerna på kvällen när de varit på La Flambée i Önneköp och ätit. Här finns djur att klappa. Utöver hästarna, en stor snäll hund och en söt katt. Arealerna runt huset sträcker sig långt och innefattar en damm. Skog och vackra småvägar ligger intill knuten. Ewa gillar att  det är nära både till stan och till naturen och att kollektivförbindelserna är bra. Det ger utmärkta förutsättningar att nå de turister hon vill ha från Tyskland och Sverige.

Sten Ewerlöf har grundat föreningen som visar radioutställningen belägen i ett hus bakom Östra Sallerups Kulturhus. Han kom till Radiostationen 1959 och var chef där tills pensioneringen 2002. Det betyder att han varit med om en expansiv fas inom modern kommunikation, att han rest mycket och fungerat som konsult i både Latinamerika och Afrika. För Sten är det obegripligt att kommunen inte tidigare visat intresse för att utnyttja ortens roll i radions, och därmed TVs, teknikutveckling. Att man bara lät rivningen av stationen i Karlsfält ske till exempel. Föreningens medlemmar arbetar idéellt. Utställningen är självinstruerande, men ibland finns någon till hands och fyller på med information till nutidsmedvena, nyfikna besökare.

På Ullmarka gård i Lönshult  bor Jonas Ivarson  och  Helena Ullmark. Helena kombinerar lantbrukslivet med affärsutveckling för små matproducenter i Kristianstad. Jonas jobbar numera heltid på gården.  Föder upp utrotningshotade raset. Odlar ekologiskt enligt Kravs normer. Förbättrar och vårdar landskapet, gynnar biologisk mångfald.  Gården är bas för utvecklingen. Paret kopplar samman olika delar och skapar helhet. De har lagt ett program som bland annat innefattar Bondgårdssafari där barnen kan komma och klappa djuren och Kronhjortskonserter i oktober, med god ekologisk middag, kaffe och kaka.

Anna och Jörgen Fogelström äger och driver Önneköps Livs sedan 31 mars i år. De vet hur viktigt det är för en ort med affär. Finns inte den så stänger skolorna och sedan dör byn. De trivs så bra och hoppades i det längsta på att någon skulle ta över affären efter förra ägaren. Till sist insåg de att uppgiften var deras. Paret satsar på samarbeten med lokala producenter och har förhållandevis låga priser på detta exklusiva sortiment. ” Vi är ju ingen delikatesshandel, utan en livsmedelsaffär. Våra kunder ska kunna välja varorna till vardags.” ” Och tack vare kedjan  Handlaren kan vi hålla ett varierat  sortiment som inte ruinerar våra kunder.” Anna är socionom i botten och Jörgen folkhälsovetare, en bra kombination om man vill satsa på hälsosamma livsmedel som gärna får vara ekologiska och på att etablera goda kontakter med kunderna . Barnen känner Anna, de vet att hon blir glad när de kommer med sina föräldrar. Och de äldre tycker om att ha någon utanför den vanliga kretsen att berätta för.