Bellmanafton i Kulturhuset

Kulturhuset ska satsa på musik i vinter. Premiäraftonen välkomnade värdinnan Agneta Anderberg i dörren, strålande när många glada besökare mötte upp. Nu skulle den efterlängtade första i en planerad serie musikkvällar bli av.

Trubaduren Teo Thörnqvist underhöll och folkbildade,  elegant skräddad i spetsar och brokad, precis så som Bellman kan ha varit.

Bellmanklipp

Teo Thörnqvist ( Bild från affisch)

 

Livfullt berättade och vackert sjungna förmedlade han  spännande vardagsscener, dramatik, tidig och ofta bråd död men också 1700-talsmänniskornas livsglädje och förmåga att fånga dagen.

Bellman var en verklig kändis i alla samhällsklasser och inspirerar fortfarande vissångare och musiker.Lyssna bara på Thåström när han sjunger Märk hur vår skugga, en av 82  epistlar som handlar om livet för och runt den framgångsrike men alkoholmissbrukande urmakaren Fredman vars liv slutade i rännstenen.

Runt om på kaféets väggar sprakade härliga tavlor av Eta Christiansson, gift med Teo som tagit initiativet och arbetat fram ett varierat program tillsammans med Agneta.

Som en av alla nöjda besökare är jag väldigt nyfiken på fortsättningen, och glad över att som landsortsbo ha möjlighet att få ta del av högklassig kultur. Med paus för fika och mingel. Toppentrevligt.