Invigning av motionsslingor.

En gång i månaden har vi under sommaren tillsammans med Långaröds hurtbullar, Östra Sallerups GIF och Friluftsfrämjandet invigt sammanlagt fem av Hotspot Kölleröds cykelslingor.

Exif_JPEG_PICTURE

I augusti var vi i Tattarp och blev guidade av systrarna Kerstin och Chris Brorsson som är uppväxta där. De berättade historier om platser och människor, de flesta hämtade från de som Olof Persson har skrivit om. Så heter också slingan ”Olofs”. Ett vatten i området har en stor och ovanlig sort av blodigel. Den kan överleva bara  där det är absolut rent. Vi fick tips om vart man kan vända sig om man vill veta mer om natur och kultur i området.

Exif_JPEG_PICTURE

artportalen.se, (om småkryp och annat intressant i naturen), gammalstorp.se ( många gamla bilder från Hörby kommun), skogsstyrelsen.se/skogensparlor/( Finns din favoritplats med där?) , skof.se ( Skånes ornitologiska förening) och så sista tipset: Googla på: skånsk ortnamnsdatabas-skånska ortnamn, den sidan är suveränt bra om man vill kolla stavningar och hur gamla byarna är.

Exif_JPEG_PICTURE

Nu i lördags cyklade vi till Vallarum från Önneköp. Vi besökte Valllingsdal och drack kaffe med hembakat där och fick en föreläsning om gårdens, och jordbrukets roll i människors liv, historiskt och idag.

Exif_JPEG_PICTURE

Sedan tittade vi på samlingen av redskap från 1500-talet och framåt, som John-Erik Ottosson och hans förfäder använt. Gården har funnits sedan 800-talet.  John-Erik berättar trevligt så att det blir begripligt och spännande.

Exif_JPEG_PICTURE

Vi var denna dag även delaktiga i Naturskyddsföreningen nationella cykelchock för att väcka politikernas intresse för att satsa mera på cykelvägar. Klimatsmart.

R0017226

Där är ytterligare fem slingor att inviga. Vi ses  nästa sommar på de turerna. Håll koll! Turerna fungerar för turister också och har varit uppskattade enligt turistbyrån i Hörby. De finns översatta till tyska och engelska, men har ännu inte blivit publicerade på denna sidan.