Gøngemarked

 

Sjutton förväntansfulla skåningar i vårt gäng.

Bekanta från vår egen sextonhundratalsdag. Anna från Skånes Karoliner och hennes lille son.

 

  

Häxa från Danmark och drake från Irland. Gröna ärtor med fläsk och rågbröd. Rådjursstek till kvällens fest. Musiker från Odense musikhögskola. I bakgrunden lyssnar kung Fredrik. Renässansdans. Drottning Sophie Amalie med sitt marsvin i korgen. Vår guide dyker upp. Det är kung Christians hovmarskalk.Först låter han oss träffa Kulsoen. ” Kolsuggan” på svenska, inget vackert namn. Hon är beredd att ange snapphanehövdingen till svenskarna, vill ha pengarna.

Och sedan träffar vi Svend Gønge själv, snapphanehövdingen Svend Poulsen som de danska barnen läser om i skolan. Sina sista år levde han i Lundby. Den tyske officeren i gult är en annan figur i boken. Han spelar tärning och lyckas lura kyrksilvret av prästen.

Två borgmästare. En från Lundby och så en på besök från tyska Lohmen. Svenska och danska soldater i fredligt samspråk. Men de spelade upp belägringen av Köpenhamn som en programpunkt. Sköt kanoner.

Bodar med hantverk. Jag hinner inte se alla. Här smeden och garvaren. Det finns så mycket mer. Tyger, garner, kläder,smycken, naturmedicin, mat och trä. Och en bod med de vackraste gammaldags blommor.

Ett spel från tinget. Där är det svårt att hänga med i danskan, även för mig som är van. Föreningen Svend Gønge har fått en hel park av kommunen att hålla marknad i. Där ska de bygga ett upplevelsehus för sammankomster och kurser.

Barnen har en egen  avdelning i parken.

Tommy driver arbetet med sextonhundratalsaktiviteter i Lönsboda. Kolmilor, tjärtillverkning och en marknad. Han vill gärna att vi besöker dem nästa år . Jöns Henrikssons minne kan få en egen bodplats. Lundby samarbetar med dem.

Ann Jönsson har skrivit en bok om kvinnolivet på sextonhundratalet, om ”snapphonorna”. Självklart vill jag läsa den. Foreningen Svend Gønge har översatt den till danska. Ann signerar på löpande band, sjunger och berättar. Läs mer på hennes hemsida.

Kung Christian spelar schack.Och han undertecknar sin bild i barnens frågesport. De letar upp alla figurer på marknaden.

Figurerna finns som klippdockor. Jag köper en bok som innehåller alla.

Sömmerskor i Lundby syr dräkter. Föreningen lånar ut dem till medlemmar. Vår guide, hade låtit sy sin dräkt för eget bruk.

En fantastisk marknad och härlig dag. Massor av inspiration, kunskap och kontakter. Vi ses nästa år igen!