Marknadsplan: Aktörerna del 3

Av de jag intervjuat denna veckan har inte alla kommersiell  verksamhet , men de erbjuder  produkter som fler än bygdens folk kan uppskatta. De är verkligen en tillgång när vi ska skapa paket som attraherar turister.

Kjell Nyström är ordförande i Farhults by och mossars  samfällighetsförening. han är uppväxt i Farhult:  Folk träffas genom våra guidade vandringar. Föreningen sprider kunskap om en verksamhet  (torvupptagning) som var viktig förr. Vildmarken här har speciell växtlighet.  Det går att bygga teman kring vatten, jord och luft. Kjell vill lära ut betydelsen av naturen. ”En enda dag i skogen kan lära dig leva. Observera leva, inte bara överleva”, säger Kjell.  Föreningen jobbar inte kommersiellt nu. Men det finns möjligheter att utveckla.

Björkhaga Trädgårdsgalleri är helt ny aktör, egentligen skulle de starta nästa år, men hade smygpremiär i påskas och det slog väl ut. Mamma, Berit Wilkmar är konstnär, och dottern Anna trädgårdstokig, båda har ett stort internationellt nätverk. Trädgården kan upplevas av både barn och vuxna, och konsten är till salu. Massor av utvecklingsplaner har de, och en är de redan igång med, den att länka samman sig i realtid med London Garden Gallery i London och Little Garden Gallery i New York.

Magdalena Gabban har Butik Gul. Familjen flyttade till Kölleröd från Malmö i december 2010: Säljer kläder för främst kvinnor av eget märke Magdalena Gabban. Tidlös design, naturprodukter, återvunnet, ekologiskt. Tar in andra designers, smycken. Säljer vintage; möbler och accessoirer.  Samma koncept fungerade inne i stan. Kunderna har följt med. 3000 gillar Butik Gul på Facebook. Blandningen är unik. Och en butik som denna är unik i området. Kunderna får mycket. Själva platsen är en upplevelse. Bygger på ägarnas lust.

Åsa Malmgren, Lavendelgården: Åsa har en visningsträdgård som ger inspiration, glädje, lugn, fägring och doft. Försäljning av växter. Kunderna kan se hur växterna växer. Finns många udda växter som är svåra att få tag på. Bestämda öppettider. Guidning är en upplevelse i sig. Lavendelgården har många biotoper och flera odlingszoner. Många mycket ovanliga växter. En samlarträdgård. Träd. Perenner. De få visningsträdgårdar som finns kompletterar Lavendelgården. De skiljer sig i specialiteter men förenas av intresse. Perfekt för bussbolag och trädgårdsföreningar att besöka flera på en gång.

Nils- Martin Andersson är kassör i Pärups Bygdegård som firar 75- års jubileum i höst. ursprungligen skapades den av traktens ungdomar för att de ville ha en lokal att samlas i:  Lokalen tar 150 personer, men passar även för små grupper. Fester stör inga grannar för här är lugnt och avskilt läge. Man kan ha självhushållning eller catering. Huset är väl underhållet, allt fungerar. Platsen är lätt att ta sig till både med bil och offentlig kommunikation. Enkelt att parkera.  Handikappanpassat.