Första cykelslingan?

Tretton kilometer och tre stopp för närvarande. Fika har man med om man inte efteråt tar sig till Önneköp eller Östra Sallerup. Vem kan man beställa hos? Var hyr man cyklarna?

Ett. Brydestuan i Bessinge. På dörrarna finns hela berättelsen om linarbetet. Det var unga män och kvinnor som samlades vid byns brydestua och hjälpte en gårds behov i taget. God mat, dryck, spelemän och dans var det. Varje by hade sin egen brydestua och den låg en bit från begyggelsen på grund av brandrisk, man eldade i ena delen för att linet skulle bli snustorrt. Från 1963 finns en TV-inspelning just från Bessinges då nyrenoverade stua. Huset är öppet, där finns några redskap att titta på.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tvåan. Daniel Edvinsson och Arne Andersson tittar ut över tomten där man ser resten av ett hus som har anknytning till Bessingemordet. Där bodde älskaren till hustrun vars man de lät mörda. Arne säger att detta var inget som de gamle ville prata om. Man skämdes. Det var en skam att bo i en bygd där ett mord hade skett. I väntan på avrättning hängde sig Else. Hon och den mördade mannen hade en 12-årig dotter som växte upp och fick barn.

Trean. I Tormastorp finns en hel självhushållningsmiljö som nuvarande ägaren renoverar. Framför brydestuan rensar de upp en damm som hörde till kvarnen. Där är uppkört och lerigt nu, men med lite fantasi kan man förställa sig platsens möjligheter. Bakom stugan är en härlig och lekvänlig bokbacke.